Ronnie Willman, chef för Kustbevakningsflyget. Foto: TT NyhetsbyrånVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kustbevakningens flyg håller koll på skogsbranden

Uppdaterad
Publicerad

Kustbevakningsflyget med bas på Skavsta flygplats i Nyköping hjälper till i arbetet vid skogsbranden i Västmanland.

– Vår utrustning passar väl att använda även för denna typ av uppdrag och det känns bra att vi också kan bidra i en svår situation, säger Ronnie Willman, chef för Kustbevakningsflyget.

Kustbevakningsflygets använder sensorer, IR-kamera och bildkamera för att dokumentera och skapa en kartbild på brandens framfart i området.

Informationen skickas sedan till räddningsledaren på marken som då snabbt kan få en lägesbild över det brinnande området.

Är helikoptrarnas ögon och öron

Kustbevakningsflyget fungerar också som något av en samordnare för de 10-15 helikoptrar som vattenbombar i området. Med hjälp av IR-kamera kan man lokalisera brandhärderna genom rökmassorna. Man har också hjälpt helikoptrarna att hitta nya kurser för att komma ut från röken efter att de vattenbombat.

Eftersom de privata helikoptrarna inte har RAKEL-systemet har Kustbevakningens flyg fått hjälpa till med radiotrafiken mellan dem och räddningsledaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet