Bedragare låtsas ringa från banken – flera äldre utsatta på kort tid

Uppdaterad
Publicerad

En äldre kvinna i Eskilstuna blev lurad på 160 000 kronor plus smycken under måndagskvällen. Enligt polisen ska bedragaren ha påstått sig jobba på kvinnans bank och kommit hem till henne för att byta ut hennes bankkort. Och hon är inte ensam om att ha kontaktats av bedragare.

– De ska ha sagt att hennes tillgångar inte var säkra och att de skulle hjälpa henne att säkra dem men det var precis tvärtom, säger Thomas Agnevik, presstalesperson på polisen.

När bedragaren lämnat kvinnans hem började hon ana oråd och kontaktade polisen. Senare uppgav bankens spärrtjänst att det hade gjorts ett uttag på 160 000 kronor. Bedragaren hade även fått med sig smycken från kvinnans bostad, till ett okänt värde.

– Det är bedrövligt. Man blir vansinnig på den här typen av brott, säger Thomas Agnevik.

Polisen har påbörjat en utredning om grovt bedrägeri.

Även två äldre kvinnor i Strängnäs kommun ska ha kontaktats genom ett liknande samtal, enligt polisen. Händelserna skedde den 13 september respektive 14 september. I de fallen dök det aldrig upp någon för att hämta bankkorten, och därmed hann det aldrig försvinna några pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.