Kvinna låg i sin egen avföring i flera timmar

Publicerad

En kvinna lämnades liggande i sin avföring i sin lägenhet i Eskilstuna i flera timmar. En anställd inom hemtjänsten förstod inte att kvinnan var i behov av hjälp efter ett förmodat epilepsianfall.

Den aktuella kvällen i juli skulle en anställd göra en insats hos kvinnan, som har blandannat epilepsi. Den anställde noterade att det var smutsigt i lägenheten, men tänkte att kvinnan brukade ha det så.

Kvinnan låg i sängen och ska ha sagt att allting var okej varpå personalen lämnade lägenheten.

Efter besöket ska den anställde ha bett fyra kollegor komma och titta på lägenheten eftersom den var så smutsig. De avböjde och sa att den anställde utfört sina uppgifter.

Intorkad avföring

Sent på kvällen ringde en anhörig till nattpatrullen eftersom personen inte fått kontakt med kvinnan under dagen. Larmpatrullen åkte hem till kvinnan. Lägenheten luktade avföring och personalen hittade kvinnan liggande i sängen med avföring på sig. Intorkad avföring fanns även på golvet i köket, skåpluckor och bänkskivor.

– Naturligtvis är det väldigt beklagligt och här har vi brustit, säger Sara Aldrin, enhetschef för hemtjänsten.

Kvinnan fördes med ambulans till sjukhus på grund av ett misstänkt epilepsianfall.

Har lex Sarah-anmälts

Inga omedelbara åtgärder har vidtagits, men rutinerna har setts över.

– Vi måste bli bättre på att kommunicera, följa upp våra rutiner bättre. I det här fallet handlar det om en oerfaren anställd som inte gjort en helt riktig bedömning, säger Sara Aldrin.

Bedömer du att en person som inte kan se skillnad på damm och avföring som lämplig att arbeta inom vården?

– I det här fallet gör jag det. Personen har visat att denne vill utvecklas och har gjort flera bra insatser vid andra tillfällen. Därför jobbar den anställde kvar.

Händelsen har lex Sarah-anmälts till Inspektionen för vård och omsorg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer