Militärpolisen blev tipsade om att larmmina fanns till försäljning på nätet. Foto: Polisens förundersökning/TT

Kvinna sålde larmmina – frias i tingsrätten

Publicerad

En kvinna i Strängnäs har friats i tingsrätten efter misstanke om brott mot lagen om krigsmateriel. Hon åtalades i november förra året efter att ha sålt en larmmina.

Kvinnan lade först upp larmminan till försäljning på en auktionssajt. Annonsen togs bort efter ett tag då auktionsföretagets policy förbjuder försäljning av militär utrustning.

Kvinnan kontaktades sedan av en privatperson som köpte minan.

Militärpolisen tipsades om annonsen och de och en åklagare började utreda. Enligt dem behövde kvinnan tillstånd från Inspektionen för strategiska produkter, ISP, för att få sälja larmminan. Men enligt tingsrätten behövs inget sådant då hon agerat som privatperson och sålt till en annan privatperson.

Hittades dammig i ett förråd

Kvinnan berättade i förhör att hon hittade larmminan i en dammig förpackning när hon rensade i ett förråd. Enligt henne lär den ha legat där i ungefär 20 år.

Innan hon la ut den till försäljning kontrollerade hon att det inte var en farlig mina, utan en larmanordning med snubbeltråd och knallpulver. Trots det klassas den som ett krigsmateriel, men det behövs alltså bara tillstånd om försäljningen är en verksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer