Foto: TT

Kycklingstransportör åtalsanmäld för flera fall av djurplågeri

Uppdaterad
Publicerad

Vid ett flertal tillfällen har brister rapporterats när det gäller transporter av kycklingar som ska till slakteriet i Valla utanför Katrineholm. Nu har länsstyrelsen gjort en åtalsanmälan om djurplågeri.

– Det gör vi när det finns ett lidande för djuren. Man har vid flera tillfällen konstaterat att ett antal kycklingar varit väldigt kalla, ja nästan döda, när de kommit till slakteriet. En hel del har varit ihjälfrusna också, säger Ulrike Segerström, djurskyddssamordnare på länsstyrelsen.

”Var blöta och darrade”

Totalt omfattar åtalsanmälan 22 tillfällen då det enligt länsstyrelsen dokumenterats problem i samband med transporterna.

I en av veterinärrapporterna till Livsmedelsverket står det bland annat ”de flesta av slaktkycklingarna var blöta, darrande och svaga vid ankomst till slakteriet”, och veterinärens bedömning är att djuren utsatts för onödigt lidande.

Högre andel än normalt

I samtliga anmälda fall finns det ett lidande för djuren, enligt Ulrike Segerström. Och i en del av fallen handlar det också om en betydligt högre andel döda djur än vad som anses ligga inom det normala.

– Nu har det förekommit så många gånger så att vi har samlat ihop rapporterna i en åtalsanmälan, säger Ulrike Segerström.

”Kan inte blunda för det”

Hon berättar att när de tidigare gjort enskilda åtalsanmälningar så har det inte tagits upp av åklagare.

– Men när vi samlat ihop ett antal rapporter om samma sak har det blivit mer påtagligt att det är ett problem. Då kan man inte blunda för det.

SVT Nyheter Sörmland har sökt transportören som levererar slaktkycklingarna till Valla utan att lyckas.

Kycklingtransporterna står under Kronfågels ansvar, och därför har vi även sökt Kronfågel för en kommentar. De har inte återkommit då SVT Sörmland sökt dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer