Foto: Foto: TT/Vilhelm Stokstad

Stort intresse att rösta i kyrkovalet

Uppdaterad
Publicerad

Ovanligt många röster i årets kyrkoval – den känslan har man i Strängnäs Stift när valdagen går mot sitt slut. Imorgon börjar ett intensivt rösträkningsarbete – och det första preliminära röstresultatet blir osäkrare än tidigare val.

I år räknas förtidsrösterna i kyrkovalet för första gången av stiftsexpeditionen i Strängnäs istället för av de olika församlingarna, vilket kan göra att det första preliminära resultatet kan bli mer osäkert än tidigare.

– Vi har inte räknat förtidsrösterna, men det är väldigt många i år. Alla rapporterar att det har varit väldigt mycket i alla fall, säger Lotta Lind, jurist vid Strängnäs stift.

De många förtidsrösterna påverkar det första preliminära röstresultatet.

– Det kommer att bli lite mer osäkert. Det kan det ske en del förändringar när man tittar på personvalsnivå till exempel, säger Miriam Arrebäck, kommunikatör för Strängnäs stift.

Först i början av oktober väntas det slutgiltiga resultatet vara färdigt.

I kyrkovalet väljs representanter i kyrkofullmäktige (på församlingsnivå), till stiftsfullmäktige och till kyrkomötet.

LÄS MER: Stiftet: Därför ska du rösta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer