Magnus Eriksson berättar om de tuffa villkoren för personalen inom äldreomsorgen Foto: SVT/TT

Tuff arbetsmiljö inom äldreomsorgen i Eskilstuna – facket slår larm

Publicerad

Läget har aldrig varit så ansträngt som nu inom äldreomsorgen i Eskilstuna kommun. Fackförbundet Kommunal beskriver de anställdas arbetsmiljö som tuff med höga sjukskrivningstal.

Magnus Eriksson, ordförande för fackförbundet Kommunal i Eskilstuna, tycker att det är dags att politikerna börjar agera och ta ansvar.

– Det händer ju ingenting. Det är dags att vi får fler resurser. Vi blir bara färre och färre personal för varje år, säger han.

”Utarmar vår yrkeskår”

Kommunal beskriver personalens arbetsmiljö som tuff med höga sjukskrivningstal och allt fler medarbetare som slutar.

– Det är riktigt tråkigt när vi möter duktiga medarbetare som har bestämt sig för att sluta, för att de inte orkar längre. Det utarmar vår yrkeskår.

Mikael Edlund (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, är väl medveten om den tuffa situationen.

– Vi måste få fler resurser och här ställer jag ett stort hopp till statsmakten angående både generella och riktade statsbidrag, säger han.

Ännu tuffare

Vård- och omsorgsnämnden spår att 2020 kommer bli ännu tuffare, även om budgeten är densamma som förra året.

– Vi ska se till att vård- och omsorgsboende ska få så lite rationalisering som möjligt. Men ska vi ha möjlighet att höja bemanningsnivån ute på boenden behövs det mer pengar så enkelt är det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.