Det här är en attraktion i Nyköping, menar Christian Hårleman vid Nyköpings kommun. Foto: Robin Persson/SVT

Lagliga graffitiväggen blir kvar – trots polisens invändning

Uppdaterad
Publicerad

Den lagliga graffitiväggen i Nyköping har stått på försök sedan 2013 men ser nu ut att bli permanent, enligt en utvärdering som har gjorts av kommunen.

Det var 2013 som väggen uppfördes på försök efter att Ungdomsfullmäktige två år tidigare kommit med idén om en graffitivägg.

Sedan dess har projektet utvärderats i två omgångar och på måndag väntas kommunstyrelsen besluta att väggen blir permanent. När ärendet röstades igenom i kultur- och fritidsnämnden sa alla utom SD ja till förslaget.

En kulturform

Christian Hårleman har lett kommunens utvärdering och han ser det som en viktig manifestation av en framväxande kulturform.

– Vi är också väldigt nöjda med placeringen av väggen. Att det blir en samlingsplats i ett publikt område i staden och att väggen inte göms undan i något industriområde, säger Christian Hårleman.

Oklar påverkan på illegalt klotter

Enligt utvärderingen går det inte att dra något direkt samband mellan väggen och minskat illegalt klotter, menar Hårleman.

Men de två senaste åren har det minskat efter en uppgång året innan.

I utvärderingen har också polisen gett sin syn på försöket med laglig graffitivägg. Där trycker man på vissa problem med att misstänkta klottrare har uppgett att de varit vid den lagliga väggen fast de i själva verket klottrat illegalt någon annanstans.

”Inte vägt så tungt”

Kommunen anser att det är hanterbart i sammanhanget.

– Vi tycker inte att det vägt så tungt jämfört med de andra delarna som är oerhört positiva, säger Christian Hårleman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.