Lånade toalett hos grannen – döms för hemfridsbrott

Publicerad

En kvinna i en ort i Eskilstuna kommun har dömts för hemfridsbrott efter att ha tagit sig in hos sin granne som inte var hemma med hjälp av en gömd extranyckel.

Kvinnan, som är i 50-årsåldern, råkade låsa sig ute när hon skulle åka och handla. För Eskilstuna tingsrätt har hon berättat att det var en kall dag och hon kände sig kissnödig.

Hon gick över till grannen, men hon var inte hemma. Eftersom hon visste var grannen förvarade sin extranyckel bestämde hon sig för att låsa upp och låna toaletten. Efteråt låste hon dörren igen och la tillbaka extranyckeln.

Grannen fick veta vad som hänt

Ett par dagar senare fick grannen höra av en bekant att kvinnan varit inne i hennes hus när hon var borta. Grannen ringde till kvinnan, som enligt grannen uppträdde arrogant i telefonen. Grannen bestämde sig då för att anmäla händelsen till polisen.

Eskilstuna tingsrätt bedömer att kvinnan inkräktat på grannens personliga sfär och skapat en allvarlig känsla av otrygghet. Kvinnan dömdes därför för hemfridsbrott till att betala 30 dagsböter, sammanlagt 1 500 kronor. Hon ska dessutom betala ett skadestånd på 2 500 kronor till grannen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer