Kan inte Sörmland ta emot 136 flyktingar? Landshövdingen Beatrice Ask ger sin syn på saken. Foto: Albin Aghamn

Ask skriver till regeringen efter flyktingbeslutet: ”Redan tagit emot många”

Uppdaterad
Publicerad

Sörmlands landshövding Beatrice Ask har förståelse för att vissa kommuner i Sörmland inte vill ta emot flyktingar nästa år och har skrivit till regeringen för att lyfta kommunernas synpunkter.

– Sörmland har tagit emot många flyktingar genom åren och har problem som gör att det inte är enkelt nu, säger hon.

Vi har rapporterat om det möte som hölls den 15 oktober där de styrande i respektive kommun fick ge sin bild på flyktingtalen de anvisats nästa år och som länsstyrelsen skulle fördela. Totalt handlade det om 136 flyktingar fördelat över kommunerna.

Eskilstuna och Katrineholm framförde att de önskade att inte ta emot några kvotflyktingar men trots det beslutade landshövdingen Beatrice Ask att de anvisas 16 respektive 11 personer nästa år.

I samband med mötet tog Beatrice Ask in kommunernas synpunkter och i en skrivelse till regeringen för hon nu dem vidare. Där lyfter hon bland annat den ”integrationsskuld” som både Eskilstuna och Katrineholm gett uttryck för samt kritiken mot hur fördelningssystemet är utformat.

– Jag har väldigt stor förståelse för kommunernas situation, säger hon.

Kan inte länet ta emot 136 flyktingar?

– Allt går att göra, men frågan är hur bra det blir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.