Här grips de misstänkta av tullpersonal inne på en matbutik i Katrineholm. Foto: Övervakningskamera

Långa fängelsestraff för narkotikahärva i Katrineholm

Uppdaterad
Publicerad

De gick in i butiken i Katrineholm och försökte skicka en 25 kilo tung försändelse av något som de trodde var narkotika. Men Tullverket hade bytt ut innehållet och katrineholmarna greps misstänkta för bland annat grov narkotikasmuggling. Nu har de dömts av tingsrätten, men frias från själva smugglingsbrottet.

Det var i somras som tullen beslagtog ett paket med 25 kilo av narkotikaklassade preparatet pregabalin. Försändelsen var skickad från Tyskland. Tullverket bytte ut innehållet som var adresserat till en man i Katrineholm.

När paketet anlände till mannen tog han och en annan man paketet till en butik i Katrineholm för att skicka det vidare till en 30-årig man i skånska Ängelholm. Men paketet var för stort och kom aldrig iväg.

Ingen döms för smuggling

I stället greps männen och kom bland annat att misstänkas för grov narkotikasmuggling.

När domen nu faller döms flera personer inblandade i härvan till långa fängelsestraff – men ingen fälls för själva smugglingen.

Enligt domen är det nämligen oklart vem som egentligen gjort beställningen. Männen från Katrineholm döms däremot till försök till grovt narkotikabrott, då de har hanterat det 25 kilo tunga paketet. Den ene katrineholmaren döms till ett år och elva månaders fängelse, den andre till ett år och åtta månader.

Flera års fängelse

De andra två som döms i härvan, den 30-årige mannen och en kvinna från Ängelholm, får betydligt hårdare straff. Detta efter att Tullverket hittat ett större knarkparti i mannens bostad i Ängelholm som kvinnan bott i.

Mannen döms till fem år och elva månaders fängelse. Kvinnan till fyra år och elva månaders fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.