Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: TT/Arkivbild

Planen: Ingen förlängd skyddsjakt på varg i Sjundareviret

Uppdaterad
Publicerad

På måndag går tiden för skyddsjakt efter varg i Sjundareviret ut. Och trots att ingen varg har skjutits kommer jaktperioden inte att förlängas.

– Det skulle behöva ske ett nytt angrepp efter måndag för att vi ska ta ett nytt beslut om skyddsjakt, säger Tim Lux, enhetschef på länsstyrelsen i Sörmland.

Den första oktober fattade länsstyrelserna i Sörmland och Stockholm beslut om att en varg skulle skjutas i Sjundareviret.

Bakgrunden var att det under perioden 21 augusti till 24 september hade skett totalt fem vargangrepp i området. DNA-analyser visade att samma varg var inblandad i samtliga attacker.

Vargarna i Sjundareviret

Jakt skulle få bedrivas i en månad och varg som befann sig inom en radie på 200 meter från en fårhage fick skjutas.

Nya förutsättningar

På måndag går jaktperioden ut och nu har enhetschefer vid de båda länsstyrelserna i samråd kommit fram till att den inte ska förlängas. De menar att förutsättningarna har ändrats.

– Det har gått fem veckor sedan senaste angreppet och vi går också mot slutet av betessäsongen då fåren är ute, säger Tim Lux.

– Om det sker ett nytt angrepp efter måndag kommer vi att vara redo. Men om det inte sker något i helgen kommer vi inte ta ett nytt beslut om skyddsjakt per automatik.

Klipp: Henrietta Schönenstern vid länsstyrelsen i Sörmland efter en attack i slutet av september då över 30 får dödades

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Sjundareviret

Mer i ämnet