Lär sig bygga upp ett samhälle efter en katastrof

Uppdaterad
Publicerad

Den fiktiva ön Hallerö blir utsatt för ett terrorattentat. Eleverna på NTI-gymnasiets uppgift är att bygga upp samhället igen.

På NTI-gymnasiet i Eskilstuna genomför man under tre dagar Sveriges hittills största skollajv. 100 elever och lärare deltar i rollspelet som är en del av undervisningen på många olika sätt.

– Man lär sig att kommunicera i grupp, komma på idéer och hur man ska lösa problem, säger Jasmine Mihedi, som har rollen som reporter i lajvet.

– Jag tycker det är jättekul att jobba med det här.

Nätverket slutar fungera

Scenariot utspelar sig på den påhittade nordatlantiska ön Hallerö. I parlamentshuset i huvudstaden Bråvik äger ett politiskt toppmöte rum men plötsligt drabbas ön av ett attentat och alla datorer slutar fungera. Elevernas uppgift är att lösa problem som uppstår och så småningom bygga upp samhället igen.

Det är ju ett ganska drastiskt scenario ni ställer dem inför?

– Det beror på att vi är ett tekniskt gymnasium och det ligger i programmålen att man ska diskutera hur beroende vi är av teknik och digital kommunikation. Den här terrorattacken passar väldigt bra för att diskutera det, säger Linda Thompson, lärare på NTI-gymnasiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.