Hör huvudskyddsombud Ulrika Rytterström berätta vad vaccin från 12 år kan innebära för skolan. Foto: SVT

Lärarfacket om efterlängtade vaccin-beskedet: ”Önskat det sedan i våras”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen kom regeringen och Folkhälsomyndigheten med beskedet att man ska börja erbjuda 12-åringar vaccin mot covid-19. Ett välkommet besked för många lärare, det menar Ulrika Rytterström som är huvudskyddsombud på Lärarnas riksförbund i Eskilstuna.

Fackförbundet gick i mitten av augusti ut med att man ville att yngre elever skulle erbjudas vaccin. Detta för att minska oro och stress inom skolan.

Torsdagens besked kom därför inte en dag för tidigt. Snarare för sent, menar Ulrika Rytterström, som jobbar på Gökstensskolan i Torshälla som fick stänga delar av skolan på grund av smittspridning i början av september.

Coronaviruset i Sörmland

– Det är jättesynd att det här beslutet inte kom tidigare. Hade eleverna varit vaccinerade vid skolstart hade vi sluppit stänga, säger hon.

Planen är att vaccinationen av 12-åringar och uppåt ska komma igång i november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet