Många lärare går i pension samtidigt som elevantalet ökar. Foto: TT

Lärarkris i Sörmland – 2 100 lärare måste rekryteras

Publicerad

Nu när skolåret är på väg att ta slut går många lärare i pension. I Sörmland är över 12 procent av lärarna över 60 och inom de närmaste åren måste 2 100 lärare inom skola och förskola rekryteras i länet. Det visar Lärarförbundets genomgång.

Förutom pensionsavgångarna är många lärare obehöriga samtidigt som elevantalet ökar. Sörmland tillhör de län som har störst rekryteringsbehov av nya lärare i förhållande till sin storlek. Här ligger andelen på nya lärare som måste rekryteras fram till år 2023 på 39 procent.

Rekryteringsbehovet är som störst i sena grundskolan och på gymnasiet. Den största bristen finns bland speciallärarna men även på yrkeslärare i gymnasiet och högstadielärarna. Inom de närmaste tre åren kommer 380 heltidstjänster på högstadiet och 340 lärartjänster på gymnasiet att fattas i Sörmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.