Gunilla Skogsmo, ordförande i Lärarnas riksförbund i Eskilstuna, berättar om vad hon tror avskräcker lärarstudenter från yrket och hur fler ska lockas till att bli ämneslärare. Foto: SVT

Lärarnas riksförbund: ”Mycket oroande att så få examineras”

Publicerad

Tidigare har SVT berättat att få ämneslärarstudenter tar examen från Mälardalens högskola. Det är något som Lärarnas riksförbund ser allvarligt på, då det råder lärarbrist i länet.

– Det är oroande att det är så få som utbildas till lärare, säger Gunilla Skogsmo, ordförande i Lärarnas riksförbund i Eskilstuna.

Låg genomströmning

På ämneslärarprogrammet utbildas studenter till högstadie- och gymnasielärare med behörighet i två ämnen. Tidigare i veckan kunde SVT berätta att genomströmningen på programmet är låg. 2018 examinerades 17 av de 45 som påbörjade utbildningen på Mälardalens högskola.

– Många förstår inte hur tufft programmet är, säger Pia Pia Lindberg, akademichef på Mälardalens högskola.

Få behöriga lärare i Sörmland

I Sörmland är 64 procent av grundskollärarna och 72 procent av gymnasielärarna behöriga, och länet tillhör därmed de med lägst behörighet i landet, enligt statistik från Skolverket. För den som utbildar sig till ämneslärare är arbetsutsikterna goda, men ändå är det få som ansöker och fullföljer programmet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer