Räddningstjänsten är på plats vid transformatorstationen som orsakat stora problem i Eskilstunas elnät. Foto: SVT

Explosion i transformatorstation i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 06.56 larmades räddningstjänsten om en explosion i en transformatorstation på Libergsgatan i Eskilstuna.

Strax innan klockan 07 blinkade ljusen till i stora delar av Eskilstuna. Därefter kom ett larm om en explosion i transformator till SOS-alarm. Enligt räddningstjänsten ska en inringare ha hört en smäll och sedan sett rökutveckling på platsen.

– Branden ska vara släckt, men vi är kvar på plats för observation med tanke på de höga temperaturer som uppkommit i byggnaden, säger Johan Gustavsson, inre befäl på räddningstjänsten Mälardalen.

Enligt räddningstjänsten ska en del skador uppkommit i byggnadens väggar till följd av explosionen.

– Två väggar har skjutits ut av trycket från explosionen och vi vet inte hur stabilt det är. Vi vill inte ta några risker och har spärrat av runt byggnaden på grund av rasrisken, säger Tobias Wingemark, brandmästare.

Ingen ska ha skadats i samband med händelsen och enligt polisen finns inga misstankar om att något brott ligger bakom händelsen.

Enligt Eskilstuna energi och miljö drabbades 8022 kunder av strömavbrott i och med explosionen. Vid klockan 7.37 hade alla kunder fått tillbaka elen. Explosionen förde också med sig problem i fjärrvärmen, vid 11.15 fungerade även den leveransen utan problem. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer