Larmoperatör hittade inte rätt adress

Uppdaterad
Publicerad

Medhelps koordinater för ambulansdirigeringen måste säkras.

Det anser Inspektionen för vård och omsorg, sedan en ambulans misslyckats med att hitta till en adress i Katrineholm.

Det var i slutet av februari i år som en pappa i Katrineholm ringde efter ambulans i samband med att dottern fick andningsbesvär. Dottern, som bara var ett par månader gammal, drabbades bland annat av ryckningar, svåra rosselljud och tuppade av.

Men när pappan var i kontakt med larmcentralen kunde inte operatören hitta den aktuella adressen, trots att han även lämnade ut både namn, personuppgifter och riktmärken.

Åkte själva

”Jag låter dom söka en stund till och sedan inser jag att dom kommer fan inte att hitta hit. Jag ber dom fara och flyga och klargör att vi åker själva”, skriver pappan i anmälan, varpå familjen springer till bilen och kör i ilfart till akutmottagningen på Kullbergska sjukhuset.

Av anmälan framgår att flickan klarade sig. Pappan anser dock att Medhelp kraftigt brustit i sitt agerande och kompetens.

”Jag upplevde en oerhörd frustration och hjälplöshet under samtalet med 112 och vill belysa att detta verkar vara ett problem. Man behöver inte söka mycket på nätet för att hitta liknande situationer”, skriver pappan.

Missförstånd

Enligt Medhelps yttrande till Inspektionen för vård och omsorg rör det sig om ett missförstånd mellan pappan och larmoperatören vad gäller adressen, något som företaget beklagar.

IVO kan inte bedöma hur missförståndet påverkat omhändertagandet av flickan, men menar att andningssvårigheter hos ett barn är allvarligt och att Medhelps koordinater för ambulansdirigeringen måste säkras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer