Vesa Hiltuna på återvinningscentralen Lilla Nyby berättar om larvernas nya diet. Foto: SVT

Larverna som skulle bli djurfoder får ny diet

Publicerad

Proteinrika larver skulle bli djurfoder men dieten för larverna får inte innehålla animaliska restprodukter. Nu får larverna istället bli vegetarianer.

Larverna som föds upp på återvinningsstationen Lilla Nyby utanför Eskilstuna skulle äta innehållet i dom gröna matåtervinningspåsarna för att sedan användas som djurfoder. Men eftersom de kan innehålla köttrester måste larverna få en diet. Anledningen till det är ett ändrat regelverk. Enligt Jordbruksverket kan matavfall med animaliska restprodukter innebära smittorisk.

– Nu får bara larverna äta brödrester och grönsaker som vi bland annat får av lokala butiker, säger Vesa Hiltula, återvinningschef.

Nya bestämmelser

På grund av regelverket har inte larverna blivit till djurfoder.

– Våra grannländer, Danmark och Finland har kommit längre än Sverige när det gäller den här typen av mat och inom EU jobbar de på att försöka ändra bestämmelserna av vad larverna får äta, säger Vesa Hiltula.

– När sedan bestämmelserna ändras kan vi sätta igång med full produktion och larverna kan äta det som slängs i gröna påsen, säger återvinningschefen Vesa Hiltula.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.