Foto: Pontus Stenberg

E4:an fortfarande avstängd

Uppdaterad
Publicerad

En lastbil och en personbil med husvagn kolliderade strax före midnatt på E4:an mellan Stavsjö och Gammelsta, strax söder om Nyköping. Lastbilschauffören satt fastklämd i närmare fyra timmar, och hans tillstånd uppges vara allvarligt.

Det var vid klockan 23.57 som polisen fick larm om att en olycka inträffat på E4:an, strax söder om Nyköping. Mellan Gammelsta och Stavsjö hade en lastbil och en personbil med husvagn som färdades i norrgående riktning kolliderat.

Enligt polisen var det lastbilen som körde på husvagnen bakifrån, vilket ledde till att de båda inblandade förarna tappade kontrollen mitt på motorvägen i den sömländska natten.

Allvarlig olycka på E4

Släp hänger över räcket

Lastbilen ska därefter ha dundrat in i mitträcket och sedan ut mot vägrenen. Lastbilens färd tog stopp mitt uppe på en bro, där ett släp kilades fast.

Lastbilschauffören, en 61-årig man från Helsingborg, satt fastklämd inne i förarhytten i flera timmar. Först vid klockan 03.59 på fredagsmorgonen konstaterade polisen att man lyckats få ut mannen, som då fördes till sjukhus med livshotande skador. Mannen opererades akut och hans tillstånd uppgavs på fredagsförmiddagen vara allvarligt.

I husvagnsekipaget färdades totalt tre personer, samtliga fördes till sjukus. I bilen fanns ett spädbarn, fött i år, som enligt polisen klarat sig utan skador.

Föraren som är i 30-årsåldern har klarat sig tämligen bra, rent fysiskt, enligt polisen. Den tredje personen i bilen, en kvinna i 30-årsåldern, är lindrigt skadad, enligt sjukhuset dit familjen fördes.

Trafiken leds om

Ända sedan olyckan inträffade har E4:an varit totalt avstängd på platsen, i båda riktningar. Trafikverket arbetar sedan dess med att leda om trafiken. Norrgående trafik leds av vid Stavsjö till väg 800, medan det södergående trafiken leds av via Gammelsta också till väg 800. Det är ett omfattande arbete som pågår på platsen, mycket på grund av det lastbilssläp som bärgningsbilen arbetar med att få loss.

Vid lunchtid på fredagen meddelade Trafikverket att man beräknar öppna vägen för trafik vid 20tiden på fredagen, dock med begränsad framkomlighet då endast ett körfält i vardera riktning kommer att vara öppet.

Ingen prognos än

Sen återstår det att se hur lång tid återställningsarbetet kommer ta innan båda körfälten kan öppnas igen.

– Man ska göra en ordentlig undersökning i mitten på nästa vecka och då kan man komma med en prognos på hur lång tid reparationen kommer ta, säger Lars Lindström, presskommunikatör på Trafikverket, till SVT Nyheter Sörmland.

– Räcken kommer helt säker att behöva bytas. semn får vi om kantbalkarna också är skadade. Men just nu är det för tidigt att avgöra hur stora skadorna har blivit, säger Lars Lindström.

Rådigt kranbilsingripande

I samband med olyckan passerade en kranbil den aktuella platsen på E4:an. Läs här om hur föraren av kranbilen, Nicklas Jansson, gjorde hjälteinsatser på platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allvarlig olycka på E4

Mer i ämnet