En avled efter en allvarlig krock mellan en lastbil och personbil på väg 55 söder om Katrineholm på måndagseftermiddagen. Foto: Pontus Stenberg

Lastbilschaufför frias i tingsrätten – låg inte bakom dödsolyckan i Katrineholm

Uppdaterad
Publicerad

Föraren till den lastbil som körde in i en stillastående bilkö på riksväg 55 utanför Katrineholm i januari 2019 har inte begått något brott. Det har Nyköpings tingsrätt kommit fram till.

När olyckan inträffade var det extremt halt underlag på vägen, så halt att det var svårt att ta sig fram även till fots. Eftersom flera lastbilar hade problem att komma upp för en backe bildades en bilkö.

När lastbilen skulle stanna för kön fick chauffören inte stopp på fordonet på grund av halkan. Det körde i stället in i den sista bilen som det färdades två personer i. Bilen klämdes fast mot framförvarande lastbil. En kvinna avled och en man skadades allvarligt.

Misstänktes för brott

Lastbilschauffören, en man hemmahörande i Nyköping, åtalades misstänkt för vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Åklagaren menade att lastbilschauffören borde ha kört långsammare.

Försökte sänka farten

Men enligt tingsrätten finns det inget som tyder på att lastbilschauffören kört för fort eller agerat oaktsamt. Rätten anser snarare att chauffören gjorde så gott han kunde och tror på mannens berättelse om att han redan körde långt under tillåten hastighet.

Han ska också ha försökt få stopp på lastbilen genom att bland annat köra in i vägräcket och ut i kanten. Lastbilschauffören frikänns därför på samtliga åtalspunkter.

Inte fel på fordon eller väg

Även Trafikverket gjorde en utredning efter olyckan. Enligt den hade halkbekämpning gjorts på olycksplatsen samma morgon, men att det därefter kom stora mängder snö på kort tid vilket gjorde vägen väldigt hal. Inga fel hittades på några fordon, och inga åtgärder behöver göras på vägen, enligt Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.