Låtsades jobba på Migrationsverket – katrineholmare döms för bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern i Katrineholm utgav sig för att arbeta på Migrationsverket och lurade en familj att betala honom för att föra deras släktingar till Sverige. Nu har han dömts för bedrägeri till skyddstillsyn och skadestånd.

Enligt domen började det med en påse chips på ett flygplan. Mannen befann sig på resa och skulle köpa snacks, men hans kort accepterades inte. Han fick då hjälp av två främlingar som erbjöd sig att betala åt honom. De kom i samspråk, och katrineholmaren ljög och sa att han jobbade på Migrationsverket. Han sa sig kunna hjälpa till att föra in människor till Sverige på ett helt lagligt vis.

Efter flygresan kontaktade han paret igen och erbjöd sig att hjälpa dem att få hit sina släktingar som bodde i ett annat land. Allt som krävdes var pengar för visum och pass, sammanlagt ungefär 30 000 kronor. Paret gick med på att betala delar av summan, ungefär 7 000 kronor, i förskott, och även 1 000 kronor extra för att skynda på processen.

Upptäckte bluffen

När katrineholmaren sen ville ha mer pengar till en påstådd försäkring, började paret ana oråd. De kollade upp mannen och insåg att de blivit lurade.

Mannen har nekat till brott och hävdar att han enbart gått med på att hjälpa paret att fylla i blanketter. Nyköpings tingsrätt trodde dock inte på mannens historia och har nu dömt honom för bedrägeri. Han dömdes även för tre andra fall av bedrägeri, och ett fall av urkundsförfalskning, i samband med att han köpt och sålt bilar.

Om inte domen överklagas väntar skyddstillsyn och skadestånd till de personer han lurat.

Migrationsverket: ”Inte vanligt”

Migrationsverket ser allvarligt på att en person utgett sig för att jobba åt dem.

– Det har inte kommit till vår kännedom att det tillvägagångsätt som framgår av domen skulle vara vanligt förekommande, säger Fredrik Söderberg Bruce, tillförordnad presschef på Migrationsverket.

Han berättar att det finns sätt att säkerställa att man inte har att göra med en bluffmakare.

– Är man minsta osäker på om någon man är i kontakt med jobbar på Migrationsverket är rekommendationen är att man använder någon av Migrationsverkets formella kontaktvägar som bland annat finns på myndighetens hemsida, säger Fredrik Söderberg Bruce.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.