Se upp för ficktjuvar under semestern. Foto: TT/Arkivbild

Liga rånar äldre i Sörmland och Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

En liga som stjäl pengar från äldre härjar just nu i Sörmland och Östergötland. Fem brott har anmälts sedan i måndags.

Brotten har skett i Strängnäs, Skänninge, Mjölby och Motala.

I onsdags vid lunchtid blev en 85-årig man bestulen på sin plånbok i centrala Strängnäs. Två misstänkta gärningsmän ska ha smugit sig upp bakom mannen och tagit hans plånbok.

– Mannen var otroligt skärrad efter händelsen, säger Malin Bentzer, operativ analytiker inom polisregion Öst.

”Väldigt bryskt”

Tidigare samma dag blev en kvinna i Oxelösund rånad på sin plånbok, en händelse som polisen också tror kan ha ett samband med de andra brotten.

I Skänninge använde sig gärningsmännen av liknande tillvägagångssätt vid en händelse i måndags.

– Det är två män som väldigt bryskt uppvaktar äldre personer. Ibland tränger de sig in hos äldre i samband med att de ska ta hissen eller gå upp i trappan. Man muddrar dem i stort sett och det blir som ett personrån.

Trängde sig in i bostad

I Mjölby trängde sig gärningsmännen in i en bostad för att stjäla pengar från de äldre.

Förutom kontanter och värdesaker ska gärningsmännen ha kommit över bankkort som de sedan gjort uttag från.

Två personer, vars signalement stämmer överens med de som målsägandena har uppgett, har iakttagits vid de olika brottstillfällena. Polisen har spaning på åtminstone en misstänkt person, men det finns i nuläget inte tillräckligt med bevis för att gripa mannen.

– Det är svårt att få fram tillräckliga bevis i sådana här fall. Det får bli en indiciekedja med rörelsemönster, iakttagelser och förhoppningsvis spårade telefonsamtal, säger Malin Bentzer, som vill uppmana till vaksamhet under semestern när personer som försöker stjäla plånböcker är särskilt aktiva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.