Linda Malmkjell Wistrand jobbade som brevbärare innan hon utbildade sig till VVS-montör via en yrkesutbildning i Eskilstuna. Foto: Otilia Bogen

Linda gick yrkesutbildning och blev rörmokare: ”Det har jag aldrig ångrat”

Publicerad

I dag öppnar antagningen till vårens yrkesutbildningar för vuxna i Eskilstuna. Intresset för dessa utbildningar har ökat, och en som är nöjd med sitt beslut att bli VVS-montör är Eskilstunabon Linda Malmkjell Wistrand.

Det finns 14 yrkesutbildningar att välja bland på Komvux, eller Yrkesvux som den här avdelningen kallas, i Eskilstuna.

– Tidigare har vi haft svårt att fylla platserna i flera år men nu har invånarna i Eskilstuna märkt att det är den här typen av utbildningar som leder till jobb. Intresset har ökat, säger Mattias Öberg som är områdeschef för yrkesutbildningar i Eskilstuna kommun.

Enligt kommunen är det en stor andel av dem som genomgår yrkesutbildningarna som sedan får jobb, omkring 90 procent.

Ska få människor i arbete

Yrkesutbildningarna är främst till för personer som inte har en gymnasieutbildning eller av någon anledning inte har kommit in ordentligt på arbetsmarknaden. Ungefär 70 procent av utbildningen sker på en arbetsplats i den aktuella branschen. Sammanlagt i de olika utbildningarna finns det ungefär 300 platser att söka.

Efter åtta år som brevbärare bestämde sig 29-åriga Linda Malmkjell Wistrand i Eskilstuna för att sadla om och skaffa sig en riktig utbildning. I klippet ovan hör du hennes historia.

Det kan du plugga

Administratör

Anläggningsmaskinförare

Automationstekniker

Barn och fritid (barnskötare eller elevassistent)

Bygg (murare, plattsättare, golvläggare, trä- eller betongarbetare)

Ekonomi- och redovisningsassistent

HR-assistent

Industrielektriker

Installationselektriker

Larm- och säkerhetstekniker

Lastbil (lastbilschaufför, speditör, transportledare, kranbilsförare, trafikledare m.m.)

Nätverkstekniker

VVS

Vård och omsorg (undersköterska, skötare eller personlig assistent)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.