Länsstyrelsen beräknar att det finns 5–15 lodjur i Sörmland. Foto: Länsstyrelsen (arkiv)

Lodjur påkört av tåg utanför Vagnhärad

Publicerad
Ett lodjur blev på fredagsmorgonen påkört av ett tåg norr om Vagnhärad. Polisen har tagit hand om det döda djuret och skickat det vidare till Naturhistoriska riksmuseet för analys.

Olyckan inträffade vid 06.30-tiden på sträckan mellan Vagnhärad och Hölö.  Lodjur anses ha särskilt högt naturvärde och ingår i statens vilt. Det innebär att polis ska kontaktas om ett lodjur dödas eller hittas dött i naturen, och att det skickas vidare till Naturhistoriska riksmuseet där en grundlig undersökning görs.

De senaste åren har länsstyrelsen i Sörmland inventerat 1–3 lodjursföryngringar, honor med unge, vilket motsvarar ett bestånd på totalt 5–15 lodjur. I årets inventering hittades 1,5 föryngringar – en hona med unge med revir i Sörmland och en med revir som sträcker sig över länsgränsen mot Östergötland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer