Det var många som passade på att ta en selfie med Stefan Löfven när tillfälle erbjöds efter sommartalet. Foto: Cecilia Hedlund/SVT

Löfven hyllade Eskilstunas industrihistoria – och Kent

Publicerad

Efter många år av sommartal i Stockholm valde statsminister Stefan Löfven att i år ha talet i Eskilstuna istället. ”Eskilstuna är perfekt. Det är en stad i omställning och jag gillar att ställa om och hela tiden vara med”, säger Löfven.

Det var mycket folk vid Rademachersmedjorna i Eskilstuna under söndagen för att se statsminister Stefan Löfven (S) tala. Han började med att fördöma attackerna i Barcelona och Madrid, vilket följdes av en tyst stund.

Mycket om Eskilstuna i talet

Referenserna till Eskilstuna var många när Stefan Löfven sommartalade, och åhörarna svarade med applåder när han citerade några rader ur Kent-låten Elite:

– Min släkt är full av hjältar, decennier av slit, brustna hjärtan, trötta leder, deras stolthet bar mig hit.

Löfven framhöll det blocköverskridande samarbetet i Eskilstuna kommunfullmäktige mellan Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet. Han gjorde också tillbakablickar till stadens industrihistoria.

– Från Rademachersmedjorna till Spotify går det en röd tråd av uppfinningar, innovation och forskning.

LÄS MER: Hög säkerhet när statministern sommartalar

Första gången som sommartalet är i Eskilstuna

Stefan Löfven har sedan han valdes till partiordförande för Socialdemokraterna 2012 haft sina sommartal i Vasaparken i Stockholm. Men i år föll alltså valet på Sörmland och Eskilstuna.

– Jag vill göra saker utanför Stockholm också. Jag älskar Stockholm och är född där men nu vill jag göra nått annorlunda och Eskilstuna är perfekt. Det är en kommun i omställning och jag gillar att ställa om och hela tiden vara med. Det gör mig så glad att ungefär 800 miljoner kronor ska investeras i Eskilstuna, i nya skolor, förskolor och äldreboendena. Det är positiva utmaningar, säger Stefan Löfven.

LÄS MER: Löfven ger mer pengar till polisen

Samarbetet intresserar

Valet av plats till sitt sommartal tror Susanne Nyström, ledarskribent för Eskilstuna-kuriren och Katrineholm-kuriren, har till stor del att göra med det blocköverskridande samarbetet i kommunhuset.

– Det är ingen hemlighet att Stefan Löfven gärna ser ett samarbete över blockgränsen. Det var nog delvis en av orsakerna till att han var just här, säger Nyström.

TV: Se hela inslaget här

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer