I finalen möttes HVB-hemmet Pangea mot Skiftinge. Foto: Privat

Lokala klubbar fixade fotbollscup för ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

Det brukar heta att fotbollen förenar. I söndags förenades ungdomar från Eskilstunas fotbollsklubbar med ensamkommande unga från kommunens HVB-hem i en fotbollsturnering.

Turneringen har fått namnet Fotboll för alla och syftar till att ge ensamkommande barn och ungdomar en chans att möta varandra, men även spelare från lokala klubbar, i en fotbollsturnering.

– Vi anordnade en liknande turnering på Tunavallen i somras. Det blev väldigt lyckat och vi fick frågan om att göra något liknande igen, säger Muhammed Tahsin, cupledare som till vardags arbetar som socialsekreterare.

Läs mer: Fotbollsturnering för ensamkommande

Lokala spelar med i lagen

Den här gången deltog även spelare från Eskilstunas lokala fotbollsklubbar i turneringen.

– Det finns ett integrationssyfte och det handlar om att spelarna ska träffas, spela och lära känna varandra. Det här är något väldigt stort för dem, säger Muhammed Tahsin.

– Förhoppningsvis söker de sig vidare till de lokala klubbarna. Det är så viktigt med aktiv fritid och att man har något roligt att göra på fritiden.

Totalt nio lag ställde upp i turneringen, vart och ett representerade sitt HVB-hem. Men några tjejer fanns inte i lagen.

– Nej tyvärr. Inga tjejer, säger Muhammed Thasin.

I finalen möttes HVB-hemmen Pangea och Skiftinge.

Prisades av kommuntopparna

Spelarna fick efter finalen ta emot första- och andrapris av kommundirektören Pär Eriksson och socialförvaltningens chef Mehmed Hasanbegovic.

Sannolikt kan det bli fler turneringar framöver.

– De vill gärna ha en cup på sportlovet och föreningarna är intresserade. Så jag hoppas vi kan göra en till.

Arrangörer bakom tävlingen är IFK Eskilstuna, Skogstorp Goif, Jäders IF, Hällbybrunns IF och Eskilstuna korpen, Sörmlandsidrotten och Eskilstuna Idrottsföreningars Samorganisation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.