Magnus Borg bor i ett av husen som kan drabbas hårt av översvämningar i Eskilstuna. Hör hur han tänker kring risken i klippet ovan. Foto: SVT

Magnus tomt kan hamna under vatten: ”Inte möjligt att hantera”

Uppdaterad
Publicerad

I Eskilstuna finns det flera lågpunktsområden – platser där det kan samlas stora mängder vatten vid ett skyfall. Ett av dem är Lundby, där det skulle kunna samlas upp till en meter vatten. 

– Det känns inte möjligt att hantera, säger Magnus Borg, som är en av husägarna i området. 

I Lundy/Brottsta finns det ett stort antal villor och radhus men även en förskola. I området finns det även en översvämningsdamm. Men i ett extremt scenario, där systemet inte håller, skulle stora delar av området ligga under vatten.  

Magnus Borgs familj flyttade till huset för cirka 1,5 år sedan. Vid just hans hus kan det enligt länsstyrelsens beräkningar samlas upp till en meter vatten.

Klimatkrisen

Hör Magnus tankar kring riskerna med att bo i ett lågpunktsområde i klippet ovan.

Missa inget om klimatet! Få SVT:s nyhetsbrev i din inkorg varje vecka.

Fakta om granskningen

Detta är en del av SVT Nyheters upptrappade klimatbevakning under hösten. Vi har tittat på kommunernas beredskap för framtida översvämningar som följer i klimatförändringarnas spår. Vi har även följt upp tidigare stora översvämningar runt om i landet för att se vilka åtgärder som genomförts sedan dess för att undvika att samma saker händer igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet