Man åtalas misstänkt för skjutningen i Råbergstorp

Uppdaterad
Publicerad

På kvällen den 10 maj i år fick polisen flera samtal om skottlossning i bostadsområdet Råbergstorp i Eskilstuna. Minst sex skott avlossades, men ingen person kom till skada. Några timmar senare greps en 35-årig man som senare häktades. Nu åtalas han för försök till mord och grovt vapenbrott.

Mannen är tidigare känd av polisen. Han dömdes för att ha rånat ett bankkontor i Torshälla 2006 tillsammans med två andra. Han har därefter dömts för bland annat grov stöld, misshandel, rattfylleri, brott mot knivlagen, grov olovlig körning och narkotikabrott. Han åtalades också misstänkt för mord och grovt vapenbrott efter att en man sköts till döds i Årbyskogen 2018, men frikändes.

Dessutom anses han av polisen vara en ledande person i ett kriminellt nätverk i Eskilstuna. Efter att han häktades skedde en våg av bilbränder i hela Eskilstuna, något som polisen misstänkte kunde vara en slags hämnd för häktningen.

Fastnade på bild

Enligt åtalet har skotten i Råbergstorp riktats mot en man i 20-årsåldern boende i Eskilstuna, även han känd av polisen sedan tidigare. Han klarade sig alltså undan utan att träffas.

Förutom vittnesuppgifterna från skottlossningskvällen finns det en rad andra bevis som enligt åklagaren pekar ut 35-åringen som gärningsman. Det finns flera övervakningsfilmer som placerar honom i området, både strax före skjutningen men även flyende från platsen efteråt. En av filmerna kommer från en hemlig kameraövervakning i ett annat ärende, men som överlämnades till polisutredningen.

Nekar till brott

En undersökning av 35-åringens telefon har också visat att han befann sig på brottsplatsen. Polisen har hittat samma sorts tändsatspartiklar på mannens händer och kläder som på patronerna som hittats på platsen, vilket enligt åklagaren visar att han har hanterat vapnet.

35-åringen nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.