Ambulanspersonalen kunde inte komma in genom mannens dörr och livräddningen försenades med 13 minuter, enligt en utredning. Foto: arkivbild/Tomas Oneborg/TT

Man dog när ambulanspersonal inte kom in i bostad

Publicerad

En man i Eskilstuna larmade ambulansen om plötsliga bröstsmärtor. När personalen kom fram till mannens dörr kunde de inte komma in och mannen dog. Nu kritiseras två sjuksköterskor av Ivo för att de inte larmade räddningstjänsten till platsen för att forcera dörren.

Det var mannen själv som larmade ambulans och han var ensam i bostaden vid tillfället. Under larmsamtalet kunde man höra hur läget försämrades och till slut förstod personalen som talade med mannen att han slutat andas.

Enligt rutinerna hos Sjukvårdens larmcentral ska de i det här läget larma ut personal från räddningstjänsten som kan bryta upp dörren men även påbörja tidig hjärt- och lungräddning. Något som inte gjordes i ett första skede.

Livräddning fördröjdes

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) menar att den här missen fördröjde de livräddande insatserna med cirka 13 minuter och de konstaterar att fel har begåtts av sjuksköterskor vid Sjukvårdens larmcentral, vid både Region Sörmland och Region Västmanland.

Det är mannens anhöriga som anmält händelsen och i sin anmälan riktar de även kritik mot den jourhavande läkaren som inte meddelade de anhöriga om att mannen dött.

Anhöriga informerades flera dagar senare

Först fyra dagar efter det att mannen avlidit fick mannens anhöriga information om händelsen – och då från en utomstående bekant, enligt en anmälan till Ivo.

Ivo skriver att den uteblivna informationen varit besvärande för mannens anhöriga men att de inte gör någon utredning av händelsen eftersom den inte gäller en kroppslig eller psykisk skada som uppkommit i samband med sjukvård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer