Mannen har erkänt sig skyldig till brottet och ska ha befunnit sig i en psykos. Foto: Robin Persson/SVT

Man dömd för dramatisk lägenhetsbrand i Flen

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern har dömts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för att ha tänt på sin lägenhet i Flen.

Det var den 6 oktober i år som mannen låste in sig i sin lägenhet och hotade att skada sig själv och en anhörig.

Efter en stor polisinsats där bland annat en förhandlare tillkallats, tände mannen eld på lägenheten.

– Det slutade med att vi fick använda stegbil för att få ut den här mannen ur lägenheten. Det var inte så att han frivilligt lämnade fönstret som han befann sig i, sa Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid polisen region Öst, till SVT då.

Sex poliser skadades

Sex poliser vårdades med syrgas på platsen efter att ha andats in brandrök, men ingen av dem skadades allvarligt efter räddningsaktionen.

Mannen greps och fördes till Mälarsjukhuset för vård. Mannen har erkänt att han tände eld på lägenheten men invänt att han inte hade något uppsåt eftersom han befann sig i en psykos. Han förnekar dock att han ska ha hotat den anhöriga.

Blir kvar i häktet

Mannen döms för mordbrand men frias från olaga hot. Tingsrätten anser att det inte går att styrka om mannen haft uppsåt att skada den anhöriga eller sig själv.

Han döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han kommer att stanna kvar i häktet tills domen mot honom vinner laga kraft.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer