19-åringens lägenhet totalförstördes i branden i november förra året. Han tände bland annat på sängen. Foto: Polisens förundersökning

Man döms för mordbrand: ”Kände att djävulen fanns i Flen”

Uppdaterad
Publicerad

En 19-årig man i Flen dömdes på fredagen för grov mordbrand efter att ha satt eld på sin lägenhet. Branden totalförstörde 19-åringens bostad och skadade även en grannlägenhet.

Det var i november förra året som branden bröt ut i lägenheten i Flen. 19-åringen har själv erkänt att han tänt eld, först på balkongen, sedan på en madrass, en jacka och en matta. När lägenheten var fylld av rök tog han sig enligt domen ut genom ett fönster.

19-åringen: Handlade i nödvärn

Branden skadade även en intilliggande lägenhet och det ska ha funnits risk att den spred sig än mer. Alla boende i flerfamiljshuset evakuerades.

19-åringen har i förhör sagt att han startade branden då han kände att djävulen fanns i Flen och att han ville att den skulle försvinna.

Även om den dömde 19-åringen erkänt att han tänt eld på lägenheten har han hävdat att han gjorde det i nödvärn och att mordbranden därför inte ska betraktas som grov. Tingsrätten bedömer dock att det inte har funnits någon överhängande risk för att djävulen ska ha velat ge sig på just honom. Därför har han inte rätt till nödvärn, skriver tingsrätten i domen.

Fyra års fängelse

Han döms därför till fyra års fängelse för grov mordbrand och enligt tingsrättsdomen ska han sedan utvisas ur landet. Han ska även betala skadestånd till fastighetsägaren på knappt 230 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer