Man våldtog psykiskt funktionsnedsatt flicka – döms till fängelse

Publicerad

En man i 20-årsåldern våldtog en psykiskt funktionsnedsatt flicka i Sörmland. Nu har mannen dömts till fängelse och utvisning.

Det var i somras som mannen träffade flickan, som är i tonåren, utomhus och tog med henne hem till sin lägenhet där våldtäkten skedde.

I förhör har flickan berättat att mannen visat en kniv och att han även hotat att döda henne. Av bevisningen framgår att sperma hittats bland annat på flickans trosor, och spår av sperma återfanns även på hennes läppar.

Psykisk störning

Flickan har, enligt åklagaren, en psykisk störning. Enligt Nyköpings tingsrätt är hon på grund av sin funktionsnedsättning mer utsatt än vad personer normalt är och hon har svårt att skydda sig.

Tingsrätten konstaterar att flickans berättelse varit både fragmentarisk och ostrukturerad. Men hon har återkommit till vissa våldsamma moment.

”Det saknas skäl att betvivla hennes uppgifter om att hon inte deltog frivilligt i de sexuella handlingarna samt att hon verbalt gav detta till uttryck”, skriver tingsrätten i sin dom.

Förnekar brott

I förhör att flickan även uppgett att mannen tagit in henne i duschen innan de sexuella aktiviteterna där han bland annat tvättat hennes hår. Flera vittnen såg efteråt att flickan var blöt när hon kom ut ur porten till den fastighet där mannen bor, något som enligt tingsrätten tyder på att han hade bråttom att få ut henne ur lägenheten.

Mannen hävdar att det varit flickan som försökte ha sex med honom och förnekar därmed brott, men tingsrätten anser inte att hans förklaring är trovärdig. Han döms därför till 1,5 års fängelse och ska även utvisas från Sverige.

Han ska också betala ett skadestånd till flickan på 140 000 kronor för kränkning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer