Mannen lade ut en övningsgranat till försäljning, vid en husrannsakan hittade man ytterligare åtta stycken. Foto: Polisens förundersökning

Man försökte sälja handgranat på Facebook

Uppdaterad
Publicerad

En Strängnäsbo försökte sälja en handgranat på Facebook. Nu åtalas han misstänkt för brott mot lagen om krigsmateriel.

Det var i februari i år som mannen, som är i 40-årsåldern lade ut annonsen på en ”köp och sälj-grupp” på Facebook. Det ska röra sig om en övningshandgranat och när militärpolis fick syn på annonsen gjorde de tillsammans med polisen en husrannsakan av mannens bostad, enligt förundersökningen.

Hittade åtta till

I bostaden hittade man ytterligare åtta övningshandgranater och andra militära saker. Som nu polisen tagit i beslag.

Mannen uppger att han köpt granaterna på en militär mässa och att han inte visste om att han gjort något brottsligt. Granaterna ska inte ha innehållit något sprängmedel och ska därför vara ofarliga, uppger mannen i förhör.

Kvinna sålde mina

En kvinna, även hon från Strängnäs, åtalas nu för samma brott efter att ha sålt en larmmina via Tradera. Kvinnan uppger också att hon inte visste om att försäljningen var olaglig.

Hon uppger i förhör att hon hittat larmminan i sitt förråd, där den enligt henne legat i omkring 20 år.

Lagen reglerar tillverkning och tillhandahållande av krigsmateriel. Det finns en gemensam EU-lista där krigsmateriel definieras och kategoriseras. Krigsmateriel kan exempelvis vara vapen eller u-båtar. För att kunna exportera vapen från Sverige krävs utförseltillstånd.

Den som döms för grovt brott mot lagen om krigsmateriel kan få fängelse i mellan sex månader och fyra år.

Källa: Inspektionen för strategiska produkter (ISP)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer