Domstol: EU-medborgare är ingen folkgrupp

Publicerad

En man i 60-årsåldern åtalades för hets mot folkgrupp efter att ha uttryckt sig nedsättande om EU-medborgare på nätet. Men nu frias han av Eskilstuna tingsrätt.

Det nedsättande yttrandet gjordes i en facebookgrupp med över 20 000 följare. Mannen skrev: ”Kasta ut det där satans vidriga tjuvpacket omgående”.

Åklagaren har ansett att mannen meddelat sig nedsättande och uttryckt missaktning för personer med hänsyftning på hudfärg, nationellt och etniskt ursprung, och att brottsligheten varit riktad mot EU-medborgare. Åklagaren menar också att kommentaren fått tillräcklig spridning för att kunna anses utgöra hets mot folkgrupp.

Nekar till brottsligt uppsåt

Mannen själv har nekat till att ha haft något brottsligt uppsåt, och anser att han bara åberopat sin yttrandefrihet.

Tingsrätten anser det klarlagt att mannen legat bakom inlägget och att det kunnat nå en större grupp personer.

EU-medborgare ingen folkgrupp

Men man konstaterar att åklagaren inte angett vilket nationellt eller etniskt ursprung som den personkrets som utsatts för brottet haft. Det har bara angetts att det handlar om EU-medborgare, och det är ingen folkgrupp. Därför frias mannen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer