Mannen lyckades från bagageutrymmet larma polis vilket ledde till en stor insats vid Tuna Park i Eskilstuna. Foto: Polisens förundersökning

Man larmade polis från baklucka – två får fängelse för kidnappning

Publicerad

Två Strängnäsbor har dömts till fängelse för människorov. Enligt tingsrätten har männen tvingat in en 25-åring i bagageluckan på en bil och kört till Eskilstuna.

Det var den 8 januari i år som de två männen från Strängnäs, som båda är i 20-årsåldern, genomförde kidnappningen. 25-åringen, som är hemmahörande i Västmanland, hade bott hos en av Strängnäsborna i några dagar.

Enligt 25-åringen var tanken att han skulle beställa ett vapen, men det hade dragit ut på tiden och Strängnäsborna trodde då att 25-åringen tjallat på dem. I förhör säger 25-åringen att de andra männen då sa att de skulle köra honom till Örebro där han skulle mördas.

Stor polisinsats

Sedan tvingades han in i bilens bagageutrymme genom sparkar och slag. Från bagageutrymmet lyckades han dock ringa 112 och berätta vad som hänt innan de två männen satte sig i bilen. Därefter lät han samtalet pågå och svarade på frågor genom att hosta en eller två gånger. Samtidigt såg även ett vittne händelsen vid bilen och larmade.

Vid Tuna Park i Eskilstuna slog sedan polisen till mot bilen.

– Det var insatsstyrkan och flera polispatruller som ryckte ut vid stoppen och det var utifrån samtalet från honom och vittnet, säger Emma Harris, åklagare i fallet.

Nekar till brott

Polisen hjälpte då 25-åringen ut och de båda misstänkta greps och häktades senare.

Nu har de, mot sitt nekande, dömts för bland annat människorov, ringa brott, till ett och ett halvt respektive två års fängelse. De ska även betala skadestånd till 25-åringen på totalt 30 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer