Flest andel äldre förtroendevalda finns i Katrineholm.

Många förtroendevalda i Sörmland tillhör riskgrupp

Publicerad

Andelen 65 år och äldre fortsätter att öka bland de förtroendevalda och denna åldersgrupp är något överrepresenterad jämfört med resten av befolkningen. Det visar siffror från statistikmyndigheten SCB.

Andel förtroendevalda i åldersgruppen 65-74 år ligger på 31 procent i hela landet. Det är en ökning med fyra procent jämfört med 2015.

I Sörmland är andelen högre i alla kommuner förutom Eskilstuna och Flen. Flest äldre förtroendevalda finns i Katrineholm.

Problematiskt när många tillhör riskgrupper

Enligt Folkhälsomyndigheten tillhör personer över 70 år en riskgrupp. Att hålla fullmäktigemöten kan därför vara en utmaning.

– Många kommuner har kört sina fullmäktige med distansdeltagande i olika grad, säger Helena Linde, förbundsjurist på Sveriges kommuner och regioner, till Nyhetsbyrån Siren.

– Har man inte kommit så långt i sin användning av tekniska hjälpmedel i beslutsfattandet är steget naturligtvis mycket längre, säger hon.

Andel förtroendevalda i åldern 65-74

Visa

Katrineholm: 38,5 procent

Strängnäs: 38,4 procent

Oxelösund: 35,9 procent

Vingåner: 34,9 procent

Gnesta: 34,3 procent

Trosa: 34,3 procent

Nyköping: 34,1 procent

Flen: 29,4 procent

Eskilstuna: 22,3 procent

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer