Karsuddens sjukhus, varifrån 115 så kallade ”avvikningar” skett under åren 2008-2013. Foto: Scanpix

Många patienter på vift från rättspsyk

Uppdaterad
Publicerad

En dömd brottsling kunde försvinna utan spår. Nu har han hittats. Men händelsen är långt ifrån unik visar statistik som SVT tagit del av idag.

Den 54-åriga mannen som försvann är bland annat dömd för flera grova överfallsvåldtäkter och har vårdats med hårda restriktioner på Karsuddens rättspsykiatriska klinik i Katrineholm. Men i fredags hände det som inte fick hända.

Smet från personalen

Under en bevakad resa med vårdare från Karsudden till Katrineholms centrum avvek mannen. Han ska ha sagt att han ville hämta sin plånbok och vid ett obevakat ögonblick lämnade han sin övervakare.

Men avvikningar har skett tidigare och händer över hela landet. Statistik från tre av dom stora rättspsykiatriska klinikerna visar att det dom senaste åren har avvikit hundratals patienter.

–Det låter allvarligt ur aspekten att vi självklart ska ha så få avvikelser som möjligt, samtidigt är det individer och människor vi arbetar med och då kommer det också att bli bakslag. Det viktiga är att vi lär oss av bakslagen, säger Thomas af Bjur (FP), landstingsråd och högste ansvariga politiker.

Borta i 23 år

Vissa har avvikit under psykiatrisk tvångsvård, andra från Rättspsykiatrisk vård. Ibland bara några minuter men det finns de som varit borta i decennier. Från Karsudden försvann en person 1990 och han har ännu inte återfunnits.

–Det låter inte som en rimlig hantering i så fall, säger Thomas af Bjur (FP), landstingsråd.


Karsudden har idag avböjt att medverka i en intervju för SVT.

Avvikningar under åren 2008 – 2013
Karsudden: 115 avvikningar
Vadstena: omkring 25 avvikningar
Växjö: 70 avvikningar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer