Allt fler rektorer tar beslut om mobilförbud i skolan. Stina Carlsson på Stenhammarskolan i Flen tycker att mobilen kan störa koncentrationen. Foto: TT/SVT

Allt vanligare med mobilförbud i skolorna

Uppdaterad
Publicerad

2021 ska en ny lag börja gälla som reglerar mobiler i klassrummen. Men redan nu har majoriteten av grundskolorna i Sörmland infört ett mobilförbud.

– Jag tycker att vi hjälper eleverna att hantera det enorma flöde som finns i våra mobiltelefoner, säger Stefan Enjebo, rektor på Europaskolan Rogge.

Allt fler skolor i de sörmländska kommunerna inför någon form av förbud mot mobiltelefoner, det visar vår undersökning. Av de 74 skolor som svarat på vår enkät är det bara fyra stycken som säger att de inte har ett förbud mot mobiltelefoner i klassrummet.

Strängare policy väntas

På Europaskolan Rogge i Strängnäs lämnar barnen upp till sjunde klass in sina telefoner på morgonen och hämtar ut dem när de slutar för dagen. Eleverna i åttonde och nionde klass lämnar in sina mobiltelefoner vid varje lektion. Men inom ett par år kommer den strängare policyn att gälla för alla elever.

Mobiltelefoner i skolan

– Många i vår skola tycker att det är jättebra, säger Noor Murtadha, lärare på mellanstadiet.

Enligt henne förekommer det heller inte särskilt många diskussioner eller bråk om mobilerna i klassrummet.

– Eleverna lyssnar när man ber dem lämna in telefonerna. Jag tror att det beror på att alla lärare arbetar på samma sätt och eleverna förstår att det är så det fungerar i vår skola.

Rektorerna bestämmer

Många skolor har tidigare låtit respektive lärare bestämma om elevernas mobiltelefoner ska lämnas in, men det är allt vanligare att rektorerna beslutar om en mobilpolicy som gäller för hela skolan inom ramen för ordningsreglerna.

Förra läsåret gick Stenhammarskolan i Flen över till ett mobilförbud i klassrummet.

– Det har sina för- och nackdelar. Eleverna är inte ute på sociala medier under lektionstid, men samtidigt är det så att telefonerna är deras framtid och de kommer eleverna alltid att ha. Då behövs det också ett sätt att lära dem hantera dessa telefoner, säger Åsa Carnesten, biträdande rektor.

Missar skolan sitt uppdrag när ni tar in telefonerna då, eller hur tänker du kring det?

– Vi måste se över tid hur vi kan lära oss och eleverna hur man kan arbeta vidare med hur man ska använda telefonerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mobiltelefoner i skolan

Mer i ämnet