Unga fäktare räds inte värjan

Uppdaterad
Publicerad

I Sportfredag gör vi ett besök på Eskilstunas fäktklubb Värjan. Klubben, som bildades 2012, har 50 medlemmar, och vi har träffat några av de unga fäktarna.

– Att fäktas är som att spela schack. Det gäller att förutse vad motståndaren ska göra, säger Helena Hellberg som var med och startade fäktklubben.

Klubben har 50 medlemmar. Den yngsta fäktaren är 7 år och den äldsta 60 år. Träningen sker i volleybollhallen i Munktellarenan. När SVT Sörmland hälsar på är det ett tiotal ungdomar som tränar. De är utrustade med bland annat fäktmask, bröstskydd och fäktjacka.

Sportfredag

”Tyckte att det här var mycket bättre”

– Jag testade friidrott och handboll, men ingenting passade mig. Jag tyckte att det här var mycket bättre, säger 12-årige Aleksis Magnusson.

Kommer du att fortsätta?

– Ja så långt det går. Jag vill komma bland de bästa, säger han.

Fäktarna har kopplat upp sig med elkablar som är anslutna till ett räkneverk. Varje gång en av deltagarna får in en träff lyser en lampa vid golvet och en signal hörs.

”En ganska snäll sport”

En fäktmatch pågår tills någon fått fem träffar. En match håller på i maximalt tre minuter. Det  är ovanligt med olyckor.

– Det är en ganska snäll sport. Många tror ju att det gör ont, att det är en våldsam sport. Men man måste alltid se till att man har masken på sig för det kan ju hända att värjan går av, säger Helena Hellberg.

Vad krävs för att man ska bli en bra fäktare?

– Det krävs snabbhet och analytisk förmåga. Man måste ligga steget före, om jag gör så här vad gör motståndaren då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sportfredag

Mer i ämnet