En sko som man enkelt kan byta sula på – eller sätta fast en skridsko på. Skon kan användas på många olika sätt, förklarar gruppen bakom uppfinningen.

Många uppfinningar på snilleblixtmässa i Katrineholm

Uppdaterad
Publicerad

En självkörande barnvagn, en radräknare som visar var i texten man är och en tullmaskin som avslöjar förbjudet gods. Det är några exempel på uppfinningar som mellanstadieelever i Katrineholm jobbat med under vårterminen.

Alstren visades på en lokal snilleblixtmässa på Lindengymnasiet. 100 elever hade tillverkat prototyper på ett 30-tal uppfinningar. Och uppfinningsrikedomen har varit stor bland eleverna.

Karl Granath och Oliwer Ljungqvist visade upp sin självkörande barnvagn.

– Tanken är att om att man inte har tid att köra sina barn till dagis kan man skicka iväg sina barn i den. Du får föreställa dig att den har en kontroll, ett chip och med hjälp av en GPS-grej kan man köra den till dagis, förklarar de.

En sko som man enkelt kan byta sula på – eller sätta fast en skridsko på. Skon kan användas på många olika sätt, förklarar gruppen bakom uppfinningen. Foto: SVT

Godisautomat som flyger

Amina Rashid har uppfunnit en godisautomat som flyger.

– Man kallar på den, sen flyger den till dig. Är du gammal kan den komma med medicin till dig, säger Amina.

Magnus Uvnäs som är engagerad i  den lokala uppfinnarföreningen Oppinova var en av de som inbjudits till mässan för att bedöma det som eleverna åstadkommit.

”En del är riktigt bra”

– Det är jätteroligt. En del grejer är bara kul, men en del är riktigt bra. Några kan det säkert bli produkter av i framtiden. Men det är mycket som måste göras innan det kan bli några riktiga grejer, säger han.

Ett pris för bästa design och bästa innovation delades ut, men alla uppfinnare fick medaljer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.