Fanus Mebrahtom, 18, en av eleverna som går introduktionsprogrammet på S:t Eskils gymnasium. Foto: SVT

Nyanlända elever får hjälp med mardrömmar och stress

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget har startat projekt Hälsostöd som riktar sig till 600 nyanlända gymnasieungdomar i Eskilstuna. Orsaken är att många lider av psykisk ohälsa.

Behovet av hälsostöd uppmärksammades när asyl- och migranthälsan inom landstinget träffade ungdomar på HVB-hem för ensamkommande.

– Det var väldigt många som berättade att de hade mardrömmar, vissa kunde inte äta och en del hade ingen att prata med, säger Vida-Anne Torelöv, sjuksköterska på asyl- och migranthälsan.

Projektet pågår i ett år

Två grupper på varje gymnasieskola i Eskilstuna har bildats och varje grupp träffas fem gånger för att ta upp olika teman.

När sjuksköterskorna från asyl- och migranthälsan träffar eleverna som går introduktionsprogrammet på S:t Eskils gymnasium är temat psykisk hälsa.

En av eleverna är 18-åriga Fanus Mebrahtom, som kom till Sverige för ett och ett halvt år sedan. Hon är från Eritrea och det tog henne två månader att ta sig till Sverige. Nu har hon fått uppehållstillstånd och bor i ett familjehem.

”Ibland känner jag stress”

– Det är inte så lätt att komma från ett annat land, men jag mår bra här i Sverige. Ibland känner jag stress och ibland kan jag inte sova på nätterna. Då läser jag lite grann, eller tittar på film och sen kan man somna, berättar hon.

Se reportaget: Hör Fanos berätta om livet i Sverige

Enligt Vida-Anne Torelöv utsätts många för stor stress.

– Har man förlorat familj, vänner och sitt boende och fått fly under svåra omständigheter byggs den här stressen på. Många gånger klarar individen av att hantera det, men ibland kan man behöva hjälp.

Värderingar och relationer

Syftet med projektet är att öka ungdomarnas kunskap om hälsa och tala om vart de ska vända sig om de mår dåligt, men också att stärka deras självkänsla.

Andra teman som tas upp är bland annat värderingar och relationer.

– Vi pratar om rätten till sin egen kropp, att det är kvinnan som själv bestämmer om man till exempel vill göra abort. Det är inte mannen eller föräldrarna – det är kvinnan, säger Vida-Anne Torelöv.

Projektet finansieras bland annat av länsstyrelsen, landstinget och Eskilstuna kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.