Marinarkeologer letar efter historiska skatter

Publicerad

Just nu genomförs marinarkeologiska undersökningar i Uttersjön och Holmsjön utanför Nyköping som en del av järnvägsprojektet Ostlänken.

Trafikverket genomför arkeologiska utredningar på flera platser runt om i Sörmland och Östergötland, innan den nya järnvägen börjar byggas. Det är bland annat flera vattendrag som undersöks. 

Gamla broar hittade

I åar som undersökts har man bland annat hittat rester av gamla broar.  Om fornlämningar påträffas är det länsstyrelsen som beslutar om de ska bevaras. 

Den nya järnvägen kommer att dras mellan E4 och Uttersjön och Holmsjön och kan komma att påverka sjöarna.

– I och med att vi har E4 precis bakom oss blir det väldigt trångt att få in en järnväg här. Särskilt eftersom vi måste ha ett skyddsavstånd mellan järnvägen och E4 så att inte bilar som kör av vägen hamnar på järnvägen. Som det ser ut i dag tror vi att vi kommer att beröra delar av de här sjöarna, säger Magnus Djerfsten, kulturmiljöspecialist på Trafikverket.

Vilka skatter som hittats i Uttersjön ser du i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ostlänken

Mer i ämnet