Sofia Karlsson är konservator på Sörmlands museum. Hon är med och tar fram förslag på vilka föremål som ska gallras bort. Foto: Otilia Bogen

Maskätet eller vardagsmat – därför gallras föremål från Sörmlands museum

Publicerad

Även om Sörmlands museum just flyttat in i en nybyggd och modern lokal är magasinen inte astronomiska. Det pågår en ständig inventering och i morgon fattar landstingspolitikerna beslut om att sortera bort sex föremål.

En skadad knäpphärvel utan känd bakgrund, en sönderfallande blus som knappast är unik och ett skåp med så många reservdelar att det inte är mycket kvar av originalet. Det är några av föremålen som snart kan komma att rensas bort från Sörmlands museums samlingar.

– När vi går igenom våra föremål, som nu när vi har flyttat, upptäcker vi ibland saker som till exempel saknar kulturhistoriskt värde eller är väldigt skadade, säger Peter Ostritch, samlingschef på Sörmlands museum.

Sörmland
Peter Ostritsch, samlingschef på Sörmlands museum. Foto: Otilia Bogen

Han berättar att att sakerna i museets samlingar ska kunna användas i utställningar. Om man inte vet något om ett föremål om det är väldigt trasigt blir det svårt, och då är det bättre att det ger plats åt något annat.

Politikerna fattar beslutet

Gallringen sker inte lättvindigt. Konservator, samlingschef och museichef måste komma överens och skriva ett förslag om de specifika föremålen till politikerna i landstinget, som fattar det avgörande beslutet.

Men bortgallrade föremål slängs inte. Ibland lämnar de inte ens museibyggnaden.

Nya användningsområden

– De kan till exempel användas som rekvisita i en utställning. Då får besökarna känna på det, det får man inte om det är ett museiföremål som oftast står i en monter, säger Peter Ostritch.

Ett exempel på utställningsrekvisita finns just nu i en av utställningarna om barndom. Där kan besökarna sitta i en gammal skolbänk.

Föremål kan också lämnas vidare till ett annat museum eller användas i utbildning så att framtidens konservatorer har någonting att träna på. I sällsynta fall säljs föremålen, men utan ekonomisk vinst. Bara riktigt trasiga saker slängs.

I klippet ovan berättar konservatorn Sofia Karlsson om några av föremålen som snart kan komma att gallras bort.

Olika kriterier till att ett föremål kan gallras bort

– Det finns flera andra föremål av samma typ.

– Det saknas information om vem som haft föremålet och/eller skänkt det.

– Det saknar kulturhistoriskt värde.

– Det är allvarligt skadat.

– Det kan vara farligt för omgivningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland

Mer i ämnet