Masugn 4 (bilden) är den enda som kommer att vara i drift i Oxelösund då den mindre masugn 2 stängs. Den läggs dock inte ner permanent, utan kommer att kunna startas igen vid behov. Foto: Anders Wiklund/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Masugn stängs på SSAB i Oxelösund

Uppdaterad
Publicerad

Stålkoncernen SSAB redovisar en sämre vinst under andra kvartalet än under samma period förra året. Detta gör att en av de två masugnarna i Oxelösund kommer att stängas och att antalet visstidsanställda kommer minska.

Koncernen gjorde en vinst före skatt på 1,2 miljarder kronor under årets andra kvartal – en försämring med knappt 200 miljoner kronor jämfört med samma period förra året.

Detta enligt den nya delårsrapporten som presenterades under fredagen.

Mindre masugnen stängs

En anledning är att efterfrågan i Europa försvagades under perioden och att leveranserna minskade jämfört med fjolåret, framförallt drivet av en svagare efterfrågan från bilindustrin.

För SSAB Special Steels, regionens största privataarbetsgivare, bedöms leveranserna minska något under det tredje kvartalet.

– Under det tredje kvartalet kommer produktionsvolymen att minska, och antalet visstidsanställda kommer därmed att reduceras. Bland annat kommer den mindre masugnen i Oxelösund att stängas, skriver koncernchefen Martin Lindqvist i delårsrapporten.

Läggs inte ner permanent

I Oxelösund har båda masugnarna varit i drift sedan årsskiftet men den mindre kommer att stängas efter att den ena masugnen i finländska Raahe har renoverats under det tredje kvartalet.

Den mindre masugnen i Oxelösund är också koncernens minsta och har tidigare varit stängd i långa perioder då marknadsläget har varit sämre.

Enligt divisionschefen Johnny Sjöström kommer masugnen inte heller denna gång att stängas permanent utan kommer att hållas igång för att kunna startas igen vid behov.

Masugn 4 (”Heta Greta”)
Byggd: 1961
Produktion: 3000 ton råjärn/dygn
Höjd: 21,5 m

Masugn 2 (”Ronja”)
Byggd: 1952
Produktion: 2000 ton råjärn/dygn
Höjd: 19 m

Källa: SSAB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer