Se när den autonoma båten seglar fram på egen hand på Mälaren. Foto: Martin Bilger

MDH utvecklar robotsegelbåt: ”Skulle spara massor på mijön”

Uppdaterad
Publicerad

Studenter på Mälardalens högskola arbetar just nu med ett projekt med målet att bygga en självkörande segelbåt. Ett av syftena är att se om man kan ersätta stora fraktfartyg med diesel som drivmedel – med större segelbåtar.

– Det skulle spara massor, både på miljö och pengar, säger Mikael Ekström, professor på MDH.

Den fyra meter långa självkörande segelbåten ska vara klar nästa år. Än så länge har man byggt om en liten modellbåt som man installerat teknik i. Den har man provkört på Mälaren.

– Tanken är att den ska kunna följa en fördefinierad bana, men även undvika att krocka med andra hinder på banan, samt optimera vinden, säger Mikael Ekström.

Projektet startades 2020 och är ett samarbete mellan MDH, ett universitet i Panama och ett i Colombia.

Planen var att studenterna, som under projektet har lärt sig att segla, skulle ha varit på en tävling i just Panama i januari. Där skulle de ha visat upp tekniken och tävlat mot andra skolor med liknande projekt. På grund av pandemin blev dock tävlingen uppskjuten till nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.