Harald Enoksson tror att medborgarlön är framtiden, många andra på seminariet var dock skeptiska.

Medborgarlön diskuterades i Eskilstuna

Publicerad

”Mälardalen – först i Sverige med basinkomst?” var rubriken för ett seminarium där inbjudna forskare, tjänstemän och studenter diskuterade utsikterna för att införa medborgarlön.

Både positiva och negativa röster hördes. En av dem som pratade var Harald Enoksson, doktorand i nationalekonomi och aktiv i Miljöpartiet.

Han tror att medborgarlön, eller basinkomst som det också kallas, kommer att införas på nationell nivå i framtiden. Däremot lär det inte bli aktuellt med någon regional variant menar han.

– En region ägnar sig ju inte åt socialpolitik, så det får bli på statlig nivå.

Har ett samhälle verkligen råd med basinkomst?

– På kort sikt nej, men på lång sikt har vi inte råd att ha en växande del av befolkningen i den passivitet som man får av traditionella bidrag.

Om alla får basinkomst, vem ska jobba ihop inkomsten då?

– Bara för att man får basinkomst betyder det inte att alla ska sluta jobba. Vi kommer bara kunna täcka det mest grundläggande, och de flesta nöjer sig inte med det mest grundläggande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer