Marcus Asplund, chef för brandförebyggande verksamheten i Katrineholm, säger att man ska ta det försiktigt om man grillar trots avrådan. Foto: SVT

Midsommarvärme på nästan 30 grader snart här – avrådan från att elda i hela Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Alla räddningstjänster i Sörmland avråder från och med idag att elda utomhus. Den kommande midsommarhelgen kommer att bli riktig varm vilket gör att risken för bränder ökar.

– Man ska vara försiktig om man ändå väljer att grilla, säger Marcus Asplund, chef för förebyggande verksamheten, Västra Sörmlands räddningstjänst i Katrineholm.

Det råder inget eldningsförbud och det innebär att man kan elda. Men räddningstjänsten avråder ändå från att elda eftersom att det är väldigt torrt i skog och mark. Om man ändå känner grillsuget så finns det en del saker att tänka på.

– Du ska ställa din grill på material som är obrännbart som till exempel grus. Du ska absolut inte grilla under ett tält eller nära inpå en husvagn. Se till att vatten finns i närheten och släck ordentligt. Använder man sunt förnuft kommer man långt, säger Marcus Asplund.

Beslutet om avrådan från att elda gäller tills vidare och kommer att omprövas efter måndagskvällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer