Foto: TT

Miljontapp för handeln i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Omsättningen för handeln i Eskilstunas stadskärna minskade kraftigt förra året. Försäljningen av bland annat kläder minskade med 38 miljoner kronor.

Den totala omsättningen i Eskilstuna har ökat med 35 miljoner kronor de senaste fem åren. Samtidigt har försäljningen av sällanköpsvaror, så som kläder, fritidsvaror och hemutrustning, minskat med närmare 140 miljoner kronor under samma period. Det framgår av en ny rapport från Fastighetsägarna.

Totala omsättningen sjönk

Trots en stark tillväxt för dagligvaruhandeln förra året sjönk den totala omsättningen i Eskilstunas stadskärna med drygt en procent förra året. Orsaken var det stora tappet för sällanköpsvaror, där omsättningen minskade med 38 miljoner kronor.

Eskilstuna

– Orsakerna till minussiffrorna är främst kopplade till konkurrensen från externhandel och att e-handeln tar andelar snabbare än den fysiska handeln. Möjligen kan också Kungsgatans ombyggnad av etapp 1 mellan Kyrkogatan och Fristadstorget ha påverkat omsättningen negativt, liksom flera butiksflyttar i stadskärnan säger Andreas Sjöberg, affärschef på Fastighetsägarna MittNord, i ett pressmeddelande.

Totalt har 62 stadskärnor i Sverige undersökts. Eskilstuna hamnar på plats 52 i rankningen, där de stadskärnor vars omsättning ökat mest rankas först.

Om rapporten

  • Cityklimatet är en årlig mätning av stadskärnornas utveckling.
  • Mätningen har gjorts sedan 2009.
  • Bland annat mäts omsättningsutvecklingen, antalet anställda, antalet butiker och vilken marknadsandel stadskärnan har gentemot kommunen som helhet.

Källa: Fastighetsägarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eskilstuna

Mer i ämnet