Miljöpartist kryssad in i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartisten Marco Venegas samlade tillräckligt med personkryss för att ta partiets riksdagsmandat i Sörmland.

– Jag är så omtumlad att jag inte kan tänka klart just nu. Det är klart att det här betyder väldigt mycket för mig. Jag kom hit som flykting för många år sedan och nu är jag på väg in i riksdagen. Det är fantastiskt, säger Marco Venegas till SVT Sörmland efter beskedet.

Med en mycket liten marginal, 5,06 procent av personvalskryssen, tar han över riksdagsplatsen från Gunvor G Ericson, som suttit i riksdagen sedan 2006 och är partiets gruppledare i riksdagen och talesperson för jämställdhets- och folkhälsopolitik.

– Det är självklart med blandade känslor. Jag tycker väldigt mycket om Gunvor och hon är en väldigt kompetent person. Nu är det bara att sätta press på partiet så att Gunvor blir minister som det var tänkt från början, säger Marco Venegas.

I dag är han ordförande i utbildnings-, arbetsmarknads- och integrationsnämnden i Nyköping.

I sin presentation skriver han:

”Min starkaste drivkraft är mänskliga rättigheter och demokrati. Jag engagerade mig i politiken vid 15 års ålder då jag levde under dåvarande diktatur i Chile. Solidaritet mot världens alla folk och kommande generationer är mitt motto!”

Hör vad Gunvor G Eriksson har att säga om det här genom att bläddra bland klippen ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.